Itt a 12 legfontosabb takarítási szabály vendéglátóknak és közétkeztetőknek

Olvasási idő: 2 perc

Egy konyhát, ahol ételek készülnek, folyamatosan tisztán és rendben kell tartani. Összefoglaltam, hogy melyek a legfontosabb betartandó szabályok:

 

  1. Takarítsd zsíroldó és fertőtlenítőszerrel a munkapultot, a mosogatót, a falat, a padlót, a hűtőket. A porképződéssel járó takarítási módszerek nem megengedettek.
  2. Közben ügyelj arra, hogy az ételeket ne szennyezd véletlenül se!
  3. A konyhai személyzet a takarításkor külön e célra szolgáló ruházatot köteles viselni. A tisztítást végző személy munkája közben élelmiszert nem szolgálhat ki.
  4. Csak hivatalos OGYÉI engedélyszámmal és magyar nyelvű használati útmutatóval rendelkező szereket használj! A tisztítószereket tárold zárható, feliratos szekrényben, eredeti csomagolásában. Mindig legyen kéznél a szerek biztonsági adatlapja is! A tisztító- és fertőtlenítőszereket nagy, pl. 5 literes kiszerelésű edényből kisebbe át lehet tölteni, de jelölni kell rajta: a szer pontos nevét, az áttöltés idejét és a lejárati időt! Más célra használatos palackban, edényben ezek még átmenetileg sem tárolhatók.
  5. Használhatsz konyhai zsíroldó és fertőtlenítőszereket, valamint egy fázisban ható, kombinált szereket is. A zsíroldó és a fertőtlenítőszert soha ne öntsd össze, mert veszélyes és nem hatékony!!!
  6. Az oldatot a takarítás előtt mindig frissen kell készíteni. 10 liter fertőtlenítő oldat 50-60 m2 felület kezelésére alkalmas. A szerek adagolásához, kalibrált, megjelölt, csak erre a célra rendszeresített mérőedényt szabad használni. Az oldatot úgy készítsd, hogy a kimért koncentrátumot beleöntöd a felmosó vödörbe, majd vízzel felöntöd a vödör oldalán kalibrált jelig (pl. 10l).
  7. Munka végeztével a szennyezett takarító eszközöket ne felejtsd el tisztítani, szárítani!
  8. A különböző tisztasági fokú helyiségek takarításához, fertőtlenítéséhez külön – funkció szerint jelöld az eszközöket vagy használj színkódokat, pl. zöld törlőkendő a zöldségelőkészítőbe, piros a húselőkészítőbe, sárga a mosogatónál.
  9. Végezz időnként nagytakarítást: hetente, havonta, évente. Ilyenkor mosd le alaposan a hűtőket, a hulladékgyűjtőket, az ablakokat, ajtókat, armatúrákat, csővezetékeket, takaríts a berendezések mögött is!
  10. A takarítás-fertőtlenítés végzéséről vezess takarítási adatlapot!
  11. A konyhai hulladékot fedeles tárolóba gyűjtsd! Az állati eredetű mellékterméket külön, zárt edényben tárold. A hulladékok rendszeres elszállításáról gondoskodj!
  12. A használt olaj elszállítására szerződj hivatalos partnerrel!

Kérdeznél? Ide írhatsz nekem: haccpkalauz@gmail.com

További színes infókat találsz ITT: Facebook: HACCP-Kalauz

És ITT is: Instagram: HACCP-Kalauz

(A kép forrása: freepik)