Olvasási idő: 4 perc
Mielőtt bármibe is belekezdenél, keress egy ideális helyet, ahol a büfékocsid tárolod. Ez lesz a BÁZISHELYED.
Milyen a jó BÁZISHELY?
A bázishelyed úgy alakítsd ki, hogy amit a forgalmazás közben nem tudsz megcsinálni, itt legyen rá lehetőséged, ezek az alapos fertőtlenítő takarítás, a mosogatás, az alapanyagok és eszközök raktározása, a víztartály tisztítása és feltöltése, esetleg az alapanyagok előkészítése.
Bázishelynek megfelel a vendéglátóhelyed, vagy szerződéssel más vendéglátóhelye, vagy egyéb olyan épület, ahol az élelmiszerbiztonsági feltételeket biztosítani tudod.
A forgalmazás megkezdése előtt a kocsi, a berendezések, az eszközök, a kitelepülés helye legyen kívül-belül tiszta. Takarításhoz használj zsíroldó és fertőtlenítő szereket. Árusítás közben a munkafelületek gyors tisztításához jó segítség a fertőtlenítő spray. A kocsiban a tisztítószereket zárt, feliratozott szekrényben tárold, az élelmiszerektől elkülönítve!
A sütéshez, főzéshez használt eszközök mosogatását zsírodó szerrel és melegvízben végezd. Ideális, ha a bázishelyeden is van mosogató, ahol a zsírosabb szennyeződéseket alaposan le tudod takarítani.
A büfékocsiban általában csekély hely van és az ételek elkészítése gyorsan történik.
Éppen ezért konyhakész alapanyagokból süss-főzz, melyek az alábbiak lehetnek:
- hentes által előkészített, vagy előrecsomagolt konyhakész, szeletelt, darabolt húsáru,
- mosott, tisztított zöldség és gyümölcs,
- fertőtlenített héjú tojás vagy tojáslé, tojáspor,
- gyorsfagyasztott termékek,
- konzervek, befőttek, tartósított élelmiszerek.
Persze a bázishelyeden kialakíthatsz előkészítőt is, onnan beviheted a mosott, tisztított árut a kocsiba.
Mire ügyelj a kitelepülés helyén?
Az értékesítés helyén kötelező kiírni az árusító nevét és a székhelycímét.
Fokozottan ügyelj rá, hogy a kocsid és környezete tiszta legyen, pormentes, védd az élelmiszereket, ételeket a szennyeződéstől.
A berendezéseket és eszközöket a technológiai lépések szerint, praktikusan helyezd el. Kerüld a zsúfoltságot és a rendetlenséget, mert az hátráltatja a munkavégzést és rontja az élelmiszerbiztonságot is.
Ne vállald túl magad! Annyi alapanyagot szerezz be, amennyit biztonsággal tudsz tárolni – főleg a hűtést igénylő termékekre vonatkozóan. Inkább legyen kisebb az ételválaszték, de azt jól készítsd el!
Az ételek allergéntartalmával is tisztában kell lenned. Jelöld az étlapon, vagy kérésre tájékoztasd a vendéged az ételek allergén tartalmáról. A leggyakoribb allergének a glutén, tejfehérje, laktóz, tojás, szója, olajos magvak.
Minden dolgozónak legyen érvényes eü. kiskönyve! A munkaruházat tisztaságára és a személyi higiéne betartására is ügyelj, hiszen ez már messziről virít! A személyzet egységes, tiszta munkaruhája bizalmat kelt a vásárlóban.
Az ivóvíz minőségű víz használata alapvető. Ezt megteheded úgy, hogy a kitelepülés helyén rácsatlakozol az ivóvíz hálózatra, vagy ballont használsz és feltöltöd. A kézmosáshoz és mosogatáshoz melegvizet használj! Ez bojler vagy melegítő csaptelep alkalmazásával megoldható. Az ivóvíz tároló tartályt legalább hetente egyszer fertőtlenítsd ki!
Az elfolyó szennyvizet is gyűjtsd tartályban, zárt rendszerben. A szennyvizet naponta ürítsd ki!
Gondoskodj a hulladék rendszeres elszállításáról is.
A személyzet részére mindig kell WC-használati lehetőséget biztosítani. Ennek megoldási módjai:
- a mozgóárus közelében lévő üzlettel kötött befogadó nyilatkozat (az üzlet és a mozgóbüfé nyitvatartása legyen szinkronban)
- rendezvényi kitelepülés esetén pedig a rendezvény szervezője gondoskodik az árusok részére illemhely használatról.
Rendezvényi kitelepülés esetén a rendezvény szervezője öt nappal előbb köteles bejelenteni a rendezvényt a területileg illetékes élelmiszerbiztonsági hatóságnak.
Olvasd el a korábbi, mozgóárusítással kapcsolatos cikkeimet is:
A mozgóárusok téli szezonális NÉBIH ellenőrzéséről
Ingyenes 11 pontos csekklista, ha adventi vásárban élelmiszert árulsz
Minden álmod a STREETFOOD? Újévi fogadalmad, hogy belecsapsz a lecsóba?
Kérdeznél? Ide írhatsz nekem: haccpkalauz@gmail.com
További színes infókat találsz ITT: Facebook: HACCP-Kalauz
És ITT is: Instagram: HACCP-Kalauz
(a kép forrása: Unsplash, Joana Godinho, London)